• Χρήσιμες ειδήσεις  Παράκληση για ενίσχυση του Φιλοπτώχου !


 •   Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 1 8
  ΔΩΡΕΑΝ
  ΕΔΩ !!


              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Γιατί Χάλασε το PC; 6 Λάθη στη Συντήρηση


Δεν με ενοχλεί η ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ίσως ο χειρότερος εχθρός μας, και ένας απ’ τους βασικότερους λόγους που μπορεί να χάλασε το PC. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η θερμότητα προκαλεί φθορές στα εξαρτήματά ενός υπολογιστή.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο στην περίπτωση ενός laptop, γιατί στους φορητούς υπολογιστές τον εξαερισμό αναλαμβάνει – στην καλύτερη – μόνο ένα ανεμιστηράκι.

Όποτε χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή, τα εξαρτήματά του παράγουν θερμότητα, η οποία ελευθερώνεται στο περιβάλλον. Οι ψύκτρες του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών, καθώς και τα ανεμιστηράκια, προσπαθούν να μεταφέρουν τον θερμό αέρα εκτός του κουτιού ή του laptop.

Στους σταθερούς υπολογιστές, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει καλή ροή αέρα για να μένουν οι θερμοκρασίες χαμηλά.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να τοποθετούμε το κουτί του υπολογιστή κολλητά σε κάποιον τοίχο, γιατί δεν θα υπάρχει καλός εξαερισμός. Περιττό να πούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να βάζουμε το κουτί μας κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως πχ τα καλοριφέρ.

Στα laptop, το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η τοποθέτησή τους πάνω σε ακατάλληλες επιφάνειες, όπως κρεβάτια, μαξιλάρια, τραπεζομάντηλα, κτλ.

Η πλειοψηφία των laptop έχει τις τρύπες εξαερισμού στο κάτω μέρος. Γι’ αυτό φροντίζουμε να μην τις καλύπτουμε με κανέναν τρόπο. Μία καλή βάση laptop θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε το μηχάνημά μας δροσερό.

Στο δικό μου σπίτι δεν έχει σκόνη

Η ροή αέρα δεν είναι το μόνο που ανεβάζει τις θερμοκρασίες σε έναν υπολογιστή. Αν παρατηρείτε υψηλές θερμοκρασίες, παρά την καλή ροή αέρα, τότε πιθανότατα έχει μαζευτεί σκόνη στο εσωτερικό του PC.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η σωστή τοποθέτηση του υπολογιστή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αν βάλουμε τον σταθερό μας στο πάτωμα, ή ακόμα χειρότερα πάνω στο χαλί, είναι σίγουρο ότι η σκόνη θα κάνει πάρτι στο εσωτερικό του κουτιού, μαζί με τρίχες, σκουπιδάκια, και πάει λέγοντας.

Ούτε τα laptop γλιτώνουν από τη μάστιγα της σκόνης, ειδικά αν τα τοποθετείτε σε υφασμάτινες επιφάνειες. Και επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαρίσουμε ένα laptop απ’ ό,τι τον σταθερό υπολογιστή, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε όσο γίνεται τη σκόνη, είναι να χρησιμοποιούμε το laptop μόνο πάνω σε τραπέζι, ή εναλλακτικά να αγοράσουμε βάση.

Βέβαια, ακόμα κι έτσι, σε βάθος χρόνου η σκόνη θα βρει τρόπο να τρυπώσει στον υπολογιστή μας. Σαφώς λοιπόν, επιβάλλεται ένας καλός καθαρισμός τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, πριν φτάσουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε γιατί χάλασε το PC.

Για τον καθαρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πεπιεσμένο αέρα, ή κάποιον φυσητήρα. Στα laptop χρειάζεται περισσότερη προσοχή, γιατί θα πρέπει να γίνει αποσυναρμολόγηση για να έχουμε πρόσβαση στον ανεμιστήρα.

Σιγά μην χρειάζομαι UPS

Φροντίσαμε τις θερμοκρασίες, ξεφορτωθήκαμε και τη σκόνη, μπορούμε επιτέλους να κοιμόμαστε ήσυχοι; Ούτε καν.

Ανάλογα με το πού μένουμε, μπορεί να υπάρχουν συνεχείς διακοπές ρεύματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια ξαφνική διακοπή ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων, αν κάναμε κάποια εργασία τη δεδομένη στιγμή.

Στη χειρότερη περίπτωση όμως, μπορεί να μας κοστίσει κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή μας. Οι σκληροί δίσκοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στις φθορές λόγω διακοπής ρεύματος.

Εκτός από τις διακοπές ρεύματος, πρέπει να έχουμε κατά νου και τις αυξομοιώσεις στην τάση. Η στιγμιαία υψηλή τάση μπορεί να σκοτώσει ακαριαία το τροφοδοτικό μας, ή κάποιο πιο ακριβό υποσύστημα, όπως η μητρική κάρτα.

Η λύση του προβλήματος είναι το UPS (Uninterruptible Power Supply). Δυστυχώς, πολλοί χρήστες δεν χρησιμοποιούν UPS, με την κλασική δικαιολογία του "Έλα μωρέ, δεν παθαίνει τίποτα με μια διακοπή". Φυσικά μετά από μια διακοπή ρεύματος, απορούν γιατί χάλασε το PC.

Στις μέρες μας, ένα καλό UPS διαθέτει τις απαραίτητες προστασίες για τις αυξομοιώσεις στην τάση του ρεύματος. Παράλληλα, σε περίπτωση διακοπής, θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να αποθηκεύσουμε την εργασία μας και να κλείσουμε τον υπολογιστή.

Δεδομένου ότι οι τιμές ενός ποιοτικού UPS ξεκινάνε από μόλις 50 ευρώ, ανάλογα φυσικά και με τις ανάγκες για τροφοδοσία του υπολογιστή, είναι κρίμα να αφήνουμε το σύστημά μας απροστάτευτο και στο έλεος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν με νοιάζει η μπαταρία, μπορώ να την αλλάξω όποτε θέλω

Οι σταθεροί υπολογιστές δεν έχουν μπαταρία, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γι’ αυτό. Τα laptop όμως έχουν, και αν σκεφτούμε ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές στρέφονται στις ενσωματωμένες μπαταρίες, θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά στο πώς τις χρησιμοποιούμε.

Ήδη αναφέραμε ότι η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των υποσυστημάτων μας και ίσως o πιο συνήθης ύποπτος αν χάλασε το PC. Η μπαταρία δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν αισθητά τη διάρκεια ζωής της.

Εκτός απ’ τη θερμότητα, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την μπαταρία. Με τους σωστούς χειρισμούς, μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής των μπαταριών, και έτσι να τις κρατήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Πρώτα απ’ όλα, φροντίζουμε να μην έχουμε την μπαταρία συνεχώς φορτισμένη στο 100%. Αν έχετε συνεχώς το laptop στην πρίζα, προσπαθήστε τουλάχιστον να αποφορτίζεται την μπαταρία μία φορά κάθε μήνα.

Στην αντίπερα όχθη, δεν πρέπει να αποφορτίζουμε πλήρως την μπαταρία πολύ συχνά. Αντίθετα με την κοινή γνώμη, οι συνεχείς αποφορτίσεις μειώνουν το προσδόκιμο ζωής μιας μπαταρίας.

Καλό είναι, λοιπόν, να φορτίζουμε τακτικά την μπαταρία, χωρίς να την αφήνουμε να πέφτει κάτω από 20-30%.

Αν χάλασε το PC, του ρίχνω μια κλωτσιά να συνέλθει

Ξέρουμε ότι δεν περιμένατε εμάς να σας πούμε να προσέχετε τις φυσικές φθορές στον υπολογιστή σας.

Τυχόν κλωτσιές, μπουνιές, χυμοί και αναψυκτικά, κατοικίδια, και παιδιά, απαγορεύονται κοντά στο PC. Για τα παιδιά αφήνουμε ένα παράθυρο αμφιβολίας, γιατί στην εποχή μας ίσως γνωρίζουν καλύτερα πώς να φροντίσουν σωστά έναν υπολογιστή.

Όπως και να ‘χει όμως, οι φυσικές φθορές είναι αρκετά συνηθισμένος λόγος για χαλασμένα υποσυστήματα, και κατά κύριο λόγο για σκληρούς δίσκους HDD.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίσκοι HDD έχουν κινούμενα μέρη, και είναι επιρρεπείς στην κίνηση. Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο συχνά στα laptop, γιατί τα μετακινούμε συνεχώς. Προσοχή λοιπόν κατά τη μεταφορά, φροντίστε να τερματίζετε τη λειτουργία του laptop όποτε σκοπεύετε να το μεταφέρετε.

Το backup δεν με αφορά, έχω καλό σκληρό δίσκο

Το backup αφορά άμεσα όλα όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής. Όσο και να προσέξουμε, ακόμα κι αν εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις παραπάνω οδηγίες, είναι θέμα χρόνου κάποια στιγμή ο σκληρός δίσκος να μας αφήσει χρόνους.

Πολλοί χρήστες αμελούν το backup, ώσπου έρχεται η στιγμή που χάνουν όλα τους τα αρχεία, τις φωτογραφίες, τα βίντεο, κτλ.

Αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα δεδομένα μας, τότε πρέπει να κρατάμε τακτικά backup. Όχι σε ένα μέσο, ούτε καν σε δύο. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε τίποτα, αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε τρία σημεία.

Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: