• Χρήσιμες ειδήσεις  Πρόγραμμα Μ. Τεσσαρακοστής 2018


  Παράκληση για ενίσχυση του Φιλοπτώχου !


 •   Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 1 8
  ΔΩΡΕΑΝ
  ΕΔΩ !!


              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Οι γαλάζιες φάλαινες ήταν κάποτε φαλαινίτσες


Το γιγάντιο μέγεθος του μεγαλύτερου θηλαστικού στον πλανήτη διαμορφώθηκε κατά τα τελευταία τρία εκατ. χρόνια, έδειξε νέα αμερικανική μελέτη

Οι γαλάζιες φάλαινες ήταν κάποτε φαλαινίτσες

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των φαλαινών ήταν η κλιματική αλλαγή, η οποία μετέτρεψε τους ωκεανούς σε «διατροφικό παράδεισο»

Οι γαλάζιες φάλαινες (Balaenoptera musculus) είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στον πλανήτη. Σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών επιστημόνων όμως, δεν ήταν πάντα κυρίαρχες των θαλασσών, καθώς τα ευρήματά τους έδειξαν ότι το γιγάντιο μέγεθός τους αποτελεί μάλλον νεότερη εξέλιξη.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το εργαστήριο θαλάσσιας ζωής Hopkins Marine Station του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μελέτησαν τα απολιθώματα μπαλενοφόρων φαλαινών (baleens). Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας εμφανίζονταν πιο μικρόσωμα αρχικά και απέκτησαν τις τεράστιες διαστάσεις τους κατά τα τελευταία τρία εκατ. έτη.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences», οι ειδικοί αποδίδουν την ραγδαία ανάπτυξη του μεγέθους τους στην κλιματική αλλαγή η οποία πιθανότατα μετέτρεψε τους ωκεανούς σε «διατροφικό παράδεισο». Τα κοπάδια από κριλ τα οποία συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία, επέτρεψαν στις φάλαινες να αναπτυχθούν ραγδαία με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε γίγαντες των θαλασσών.

Θαλάσσιοι γίγαντες

Συγκεκριμένα, η ομάδα των ειδικών μελέτησε το μήκος 63 ειδών που έχουν εξαφανιστεί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν και πρώιμα είδη φαλαινών που σάρωναν τους ωκεανούς πριν από περισσότερα από 30 εκατ. χρόνια. Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά, με τα δεδομένα που αφορούν τα σημερινά είδη φαλαινών, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τους εξελικτικούς δεσμούς ανάμεσα στα είδη διαφορετικών μεγεθών.

Κατά τους ειδικούς από τη μελέτη τους προκύπτει ότι ο γιγαντισμός στην περίπτωση των φαλαινών αποτελεί σχετικά σύγχρονο φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται ανεξάρτητα σε διαφορετικές γενεαλογικές σειρές.

«Οι γαλάζιες φάλαινες και άλλα είδη φαλαινών βρίσκονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα σπονδυλωτά που έζησαν ποτέ στον πλανήτη μας» εξηγεί ο δρ Νικ Πίενσον. «Κάποια είδη δεινοσαύρων ήταν μεγαλύτερα σε μήκος, ωστόσο οι συγκεκριμένες φάλαινες ξεπερνούσαν σε βάρος ακόμα και τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους. Δεν είναι εντυπωσιακό; Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι ο γιγαντισμός αυτός αποτελούσε χαρακτηριστικό του παλαιοντολογικού παρελθόντος. Κι όμως να που διανύουμε την εποχή των γιγάντων στη Γη».

Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: