• Χρήσιμες ειδήσεις  Πρόγραμμα Μ. Τεσσαρακοστής 2018


  Παράκληση για ενίσχυση του Φιλοπτώχου !


 •   Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 1 8
  ΔΩΡΕΑΝ
  ΕΔΩ !!


              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Πόσο ασφαλή είναι τα ενεργειακά ποτά για τα παιδιά μας;


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κατά την περασμένη τριετία, περισσότερα από 2.000 παιδιά κάτω των 6 ετών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ λόγω επιπλοκών από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρές καρδιακές προβλήματα – μεταξύ των οποίων και αρρυθμίες – ή νευρολογικά προβλήματα όπως οι επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τον με τον καθηγητή Steven Lipshultz, παιδίατρο στο Νοσοκομείο Παίδων του Μίσιγκαν, τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν αρκετή ποσότητα καφεΐνης ώστε να βλάψουν ένα μικρό παιδί. «Τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν θέση στην παιδική διατροφή, αλλά και κάθε ενήλικας με καρδιακές, νευρολογικές ή άλλες σημαντικές ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να ελέγξει με τον γιατρό του αν είναι ασφαλές να τα καταναλώνει.

Νομίζει κανείς ότι συνήθως τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται από εφήβους και νεαρούς ενήλικες, όμως το 50% των κλήσεων που έγιναν στα αμερικανικά κέντρα δηλητηριάσεων αφορούσαν σε συμπτωματική έκθεση παιδιών κάτω των έξι ετών», δηλώνει ο γιατρός.

Αρκετά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη φέρουν σχετική ένδειξη που αναφέρει ότι δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετά παιδιά μπορεί να καταναλώσουν τα ενεργειακά ποτά διαφεύγοντας της προσοχής των γονιών τους.

Σύμφωνα με τον δόκτωρ Steven Lipshultz, ένα παιδί κάτω των 12 ετών μπορεί να δηλητηριαστεί εάν καταναλώνει περισσότερο από 2,5 mg καφεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους τους. Αυτό το όριο είναι αρκετό για να κάνει τα περισσότερα ενεργειακά ποτά δυνητικά επικίνδυνα για τα παιδιά.

Γιατί τα ενεργειακά ποτά είναι απαγορευτικά για τα παιδιά;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, 50 mg καφεΐνης μέσα σε μια ημέρα είναι αρκετή για να δηλητηριάσει ένα μέσο παιδί 6 ετών. Ένα παιδί ηλικίας 10 ετών θα μπορούσε να δηλητηριαστεί από τη καφεΐνη μετά από κατανάλωση 80 mg και ένα παιδί 12 ετών θα μπορούσε να δηλητηριαστεί μετά από 100 mg. Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να περιέχουν φαρμακευτικής καθαρότητας καφεΐνη και επιπλέον καφεΐνη από φυσικές πηγές. Αυτή η ποσότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των χτύπων της καρδιάς και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ποτά με πολλαπλές πηγές καφεΐνης μπορεί να έχουν υψηλότερο ποσοστό παρενεργειών, που κατά κανόνα αφορούν το νευρικό, πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το γιατρό, πολλά από τα συστατικά που έχουν προστεθεί στα ενεργειακά ποτά δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για την ασφάλεια σε παιδιά – που σημαίνει ότι η καφεΐνη μπορεί να μην είναι το μόνο υπεύθυνο συστατικό.

«Τα ευρήματα πιθανώς αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου», είπε. Και πρόσθεσε: «Τα ποτά αυτά δεν θα πρέπει να διατίθενται στην αγορά σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Εάν πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία του κοινού, τότε τα ενεργειακά ποτά θα πρέπει να ρυθμίζονται παρόμοια με τον καπνό, το αλκοόλ και την οδήγηση, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας». –

Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: