• Χρήσιμες ειδήσεις  Πρόγραμμα Μ. Τεσσαρακοστής 2018


  Παράκληση για ενίσχυση του Φιλοπτώχου !


 •   Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 1 8
  ΔΩΡΕΑΝ
  ΕΔΩ !!


              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Σε έξαρση η ιογενής γαστρεντερίτιδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Έξαρση του φαινομένου της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι υπάρχει εποχικότητα στη νόσο, η οποία μάλιστα συνδέεται άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας.

«Συνήθως το διάστημα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουμε περισσότερα κρούσματα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και εξαιτίας του συγχρωτισμού», σημειώνει στο kathimerini.gr η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Κασσιανή Μέλλου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν ιό, αλλά για μια κατηγορία ιών που «χτυπάει» όλες τις ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου, η οποία είναι αυξανόμενη. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα του αναμενόμενου αριθμού για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν και αυτά τα επίπεδα», υπογραμμίζει η κ. Μέλλου.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως η ναυτία, η διάρροια, ο έμετος και διαρκούν δύο με τρία 24ωρα και στη συνέχεια έχουμε αυτοϊαση. Ωστόσο, το άτομο που έχει νοσήσει θα πρέπει να παραμένει σε «καραντίνα» για περίπου 48 ώρες μετά το τελευταίο σύμπτωμα ώστε να προφυλάξει τα άτομα με τα οποία θα έρθει σε επαφή. Πάντως, όπως διευκρινίζει η κ. Μέλλου, η μετάδοση της νόσου δεν γίνεται με τα σταγονίδια, όπως στην περίπτωση της γρίπης, αλλά είναι εντεροστοματική.

«Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος που έχει προσβληθεί με έναν από τους ιούς της γαστρεντερίτιδας πιάσει μια επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίξει την ίδια επιφάνεια και στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα του υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσει», επισημαίνει η κ. Μέλλου, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση της νόσου μπορεί να μεσολαβήσουν μέχρι 72 ώρες.

Οσο για τους χώρους όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιδημίας αυτοί είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία αλλά και τα κρουαζιερόπλοια.

«Η εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι αιφνίδια αλλά μπορεί και το ένα σύμπτωμα να προυπάρχει του άλλου. Οι πιο συνηθισμένοι ιοί είναι ο ROTA και ο NORO ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος που έχει προσβληθεί με έναν από τους δύο ιούς να νοσήσει εκ νέου σε περίπτωση προσβολής από άλλο τύπο ιού μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα», προσθέτει η κ. Μέλλου.

Επιπλοκές από τη νόσο δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σημάδια αφυδάτωσης όπως ο λήθαργος και η απώλεια συνείδησης.

Η κ. Μέλλου συστήνει σε κάθε περίπτωση ως προληπτικά μέτρα το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή πολλών κοινωνικών επαφών στην περίπτωση εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων. Προληπτικός εμβολιασμός υπάρχει μόνο για βρέφη και μικρά παιδιά και αποκλειστικά για τον ιό ROTA.

Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: