• Χρήσιμες ειδήσεις  Ομιλία – προβολή ταινίας 18/3/18


  Πρόγραμμα Μ. Τεσσαρακοστής 2018 


  Παράκληση για ενίσχυση του Φιλοπτώχου !


 •   Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 1 8
  ΔΩΡΕΑΝ
  ΕΔΩ !!


              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Καχυποψία


Είναι γνωστό στους ειδικούς ψυχικής υγείας εδώ και δεκαετίες, ότι η ψυχική εκείνη κατάσταση  η οποία θα έχει θεαματική άνοδο στις εκδηλώσεις της και στην συμπτωματολογία της στα επόμενα χρόνια και θα αυξάνει ολοένα και περισσότερο,  ότι θα είναι η καχυποψία – παρανοϊκότητα. Οι καιροί αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν στο συλλογικό ασυνείδητο των κοινωνιών.

Όταν ο άνθρωπος δεν γνωρίζει κάτι, έρχεται δηλαδή σε επαφή με κάτι εντελώς καινούριο, το φοβάται. Χρειάζεται καιρός για να το συνηθίσει και να δει αν μπορεί να δεχτεί ορισμένα χαρακτηριστικά η να τα απορρίψει. Αν προσθέσουμε και συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο κόσμος είναι άδικος και σκληρός, ότι η φτώχεια μαστίζει τον πλανήτη, ότι οι δυτικές κοινωνίες γίνονται όλο και περισσότερο αφιλόξενες, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ούτε γνωρίζουν πως να διαχειριστούν τις επιθετικές τους ενορμήσεις, ότι η μοναξιά είναι το κυρίαρχο φαινόμενο, ότι η οικογένεια δεν μπορεί να παίξει βοηθητικό ρόλο είτε γιατί κλείνεται στο καβούκι της και αγνοεί την υπόλοιπη κοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργεί ανθρώπους οι όποιοι έχουν προβλήματα προσαρμογής, είτε επειδή είναι πολύ πιεστική όσον αφορά στην ενσωμάτωση των κοινωνικών στερεοτύπων οπότε χάνεται πρόωρα η παιδικότητα, αν λοιπόν συνυπολογίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες, είναι φυσικό να διακρίνουμε στην συμπεριφορά των ανθρώπων την καχυποψία.

Από που προκύπτει η καχυποψία;

Από που προκύπτει όμως η καχυποψία; Προκύπτει από το γεγονός ότι ο σημαντικός άλλος δεν ακούει και δεν φροντίζει τις ανάγκες μου. Τα κίνητρα του είναι αλλά. Να κοιτάξει μόνο τον εαυτό του και όχι τον άλλο. Όταν λοιπόν η κοινωνία το κάνει αυτό, η οικογένεια το κάνει αυτό, όταν το περιβάλλον διαμορφώνεται αφιλόξενο, όταν τα στερεότυπα ενισχύονται αντί να δίνεται προτεραιότητα στην έρευνα των ανθρώπων για την ζωή τους και τον εαυτό τους, τότε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την καχυποψία.  Όταν δεν με φροντίζεις λοιπόν, δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ γιατί δικαιολογημένα καταλαβαίνω ότι δεν σε ενδιαφέρει το πως αισθάνομαι εγώ αλλά μόνο το πως αισθάνεσαι εσύ. Έτσι δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ και αισθάνομαι συνεχώς καχύποπτα όχι μόνο απέναντι σου αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία η οποία είναι ο αντικατοπτρισμός ο δικός σου που μου είσαι σημαντικός/η.

Παρανοϊκότητα

Την καχυποψία στις διαταραγμένες της μορφές την ονομάζουμε παρανοικοτητα και αφορά καταστάσεις κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται ότι το κοιτούν, το ακολουθούν, το σχολιάζουν, του υποκλέπτουν την σκέψη, αισθάνεται ότι η σκέψη του ακούγεται, κτλ. Πρόκειται για ψυχοπαθολογική κατάσταση η οποία χρειάζεται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται παράλληλη φαρμακευτική υποστήριξη.

Θεραπεία για την καχυποψία – παρανοικοτητα

Η ψυχοθεραπεία εδώ εστιάζει στις βαθύτερες εσωτερικές σχέσεις του ατόμου και ιδιαίτερα στις σχέσεις εκείνες οι οποίες υπολείπονται εμπιστοσύνης. Εάν επιτευχθεί θεραπευτική συμμαχία, τα άτομα αυτά έχουν καλή πορεία.

Το άγχος του καχύποπτου ατόμου τις περισσότερες φορές είναι έντονο και δημιουργεί επιθετικότητα. Οι φόβοι επίθεσης που νιώθει το οδηγούν να απομακρύνεται από τις σχέσεις με αποτέλεσμα την απομόνωση. Η ειλικρινής στάση του ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό με την παροχή ενδιαφέροντος και φροντίδας αποτελούν τα πρώτα θεραπευτικά βήματα.

Πηγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: