• Ημερολόγιο
  Αγιολόγιο
  Νηστείες

  έτους 2 0 2 2 
  ΔΩΡΕΑΝ ΕΔΩ !!              English posts (World flag image: Salvatore Vuono)  • Εικονική
  Περιήγηση
   
  Virtual - tour !!

 • Η ενορία μας


  Ο περικαλής ναός μας βρίσκεται στην οδό

  Παπαστράτου 16 &
  Αγίου Στυλιανού 42
  Αθήνα, 11476


  Τηλέφωνο – Φαξ 
  210 – 6464274

  Χάρτες & οδηγίες πρόσβασης
  προς το ναό μας:  Δείτε
  εδώ


   
  Στείλτε μας μήνυμα

  ή στην ηλ. διέυθυνση:
  enas.diabatis at yahoo.gr

  Πιέστε εδώ, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μας

Φουσκωμένοι λογαριασμοί σε νερό. Αλήθειες και μύθοι.


Δυσανασχετήσατε ποτέ, επειδή θεωρείτε ότι πληρώνετε αυξημένο λογαριασμό νερού;
Μήπως η εταιρεία ύδρευσης σας κλέβει ασύστολα;
Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα;
Αρκετές φορές, ως τεχνικός, δέχθηκα κλήσεις από πελάτες, για να ελέγξω τι συμβαίνει και έχουν φουσκωμένο λογαριασμό νερού. Τι μπορεί να συμβαίνει; Εάν υπάρχει θέμα λάθους, πώς διορθώνεται;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Είναι σπάνιο φαινόμενο (όχι όμως και απίθανο) ο μετρητής του νερού να καταγράφει περισσότερο από όσο νερό καταναλώνετε. Για να διαπιστώσετε εάν σας «κλέβει» ο μετρητής νερού, κλείνετε όλες τις βρύσες και ότι άλλο καταναλώνει νερό (πλυντήριο πιάτων, ρούχων, chauffage κ.λ.π.). Κοιτάτε τον μετρητή και εάν η ένδειξή του ανεβαίνει (έστω και πολύ σιγά), σημαίνει:

1) ή έχετε διαρροή νερού κάπου μετά τον μετρητή προς το σπίτι, ή μέσα σε αυτό.

2) ή είναι χαλασμένος ο μετρητής. Πριν καλέσετε την εταιρεία ύδρευσης για να τον αντικαταστήσει, σιγουρευτείτε ότι έχετε δίκιο, καλώντας έναν τεχνικό να το πιστοποιήσει.

3) ή κάποιος σας κλέβει.


Προσοχή. Υπάρχει περίπτωση, όταν κλείνετε το διακόπτη ο μετρητής να μην στρέφεται, αλλά όταν ο διακόπτης νερού είναι ανοιχτός, μπορεί να στρέφεται καταγράφοντας μεγαλύτερη κατανάλωση απ’ την πραγματική.

Για να διαπιστώσετε ότι ο μετρητής νερού κάνει κανονική καταγραφή μπορείτε να κάνετε το εξής: Πάρτε ένα άδειο δοχείο ορισμένου όγκου (για παράδειγμα ένα δοχείο εμφιαλωμένου νερού 5 λίτρων) και αφού σημειώσετε σχολαστικά την ένδειξη του μετρητή (και τα δεκαδικά), γεμίστε το δοχείο. Δείτε τη νέα ένδειξη του μετρητή. Πρέπει η διαφορά της τωρινής ένδειξης από την προηγούμενη να είναι ακριβώς 5 λίτρα. Εάν είναι μεγαλύτερη, καλέστε την εταιρεία ύδρευσης. (Εάν είναι μικρότερη, το ξεχνάμε). Για ακριβέστερη μέτρηση γεμίζουμε το δοχείο περισσότερες φορές.

Διαρροή νερού
Η πλέον συνηθέστερη περίπτωση διαρροής νερού μέσα στο σπίτι, την οποία σπάνια αντιλαμβανόμαστε, αφορά τη βαλβίδα ασφαλείας του μπόιλερ.
Πολλές φορές, συμβαίνει οι βαλβίδες ασφαλείας να ανοίγουν και να στάζουν, κάποιες φορές μάλιστα να τρέχει μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη φάση της θέρμανσης του νερού από το ηλεκτρικό ρεύμα ή από το λέβητα. Αυτό δεν είναι ούτε μυστήριο ούτε περίεργο, αντιθέτως είναι κάτι πολύ φυσικό.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Κατά τη διάρκεια της θέρμανσης του νερού συμβαίνει θερμική διαστολή, δηλαδή αυξάνεται ο όγκος του νερού. Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν μπορεί, να αποτραπεί. Εξαιτίας της αύξησης του όγκου και επειδή το νερό, όπως όλα τα υγρά, είναι ασυμπίεστο, αυξάνεται η πίεση του νερού μέσα στη συσκευή. Όταν η πίεση αυξηθεί στα 10 bar, ανοίγει η βαλβίδα ασφαλείας επιτρέποντας σε μία ποσότητα νερού να τρέξει. Με τον τρόπο αυτό εκτονώνεται η υπερπίεση προστατεύοντας τη συσκευή καθώς και την υπόλοιπη υδραυλική εγκατάσταση.

Δεν πρέπει να ταπώνουμε ή να αφαιρούμε τη βαλβίδα ασφαλείας, διότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ούτε καταφέρνουμε κάτι, εάν την αντικαταστήσουμε με άλλη, διότι και η άλλη βαλβίδα θα τρέχει. (Μόνο στην περίπτωση που τύχει να χαλάσει η βαλβίδα, την αντικαθιστούμε με νέα βαλβίδα).
Η αιτία που οι βαλβίδες ασφαλείας ανοίγουν πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια στο μετρητή του νερού εγκαθίσταται υποχρεωτικά βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία δεν επιτρέπει την εκτόνωση της υπερπίεσης λόγω θερμικής διαστολής, προς το δίκτυο πόλεως.

Στις Βρυξέλλες όμως, κύρια αιτία που τρέχουν νερό οι βαλβίδες ασφαλείας, είναι η μεγάλη πίεση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, η οποία πίεση κατά τις νυχτερινές-μεταμεσονύχτιες ώρες σχεδόν τριπλασιάζεται. Επειδή κάτω από τη βαλβίδα ασφαλείας του μπόιλερ, κατά κανόνα, υπάρχει τοποθετημένη πλαστική σωλήνα αποχέτευσης για να συλλέγει το νερό από τη βαλβίδα (αρκετές φορές μάλιστα οι τεχνίτες τοποθετούν τη σωλήνα σχεδόν σε επαφή με τη βαλβίδα), εάν συμβαίνει διαρροή δεν είναι εύκολα εντοπίσιμη.

Η ΛΥΣΗ
Εγκαθιστούμε μειωτή πιέσεως του νερού στην κεντρική παροχή του κρύου νερού προς το κτήριο και τον ρυθμίζουμε στα 3- 4 bar.
Μπορώ να δικαιωθώ, εάν μου έρθει φουσκωμένος λογαριασμός από διαρροή στη βαλβίδα ασφαλείας, λόγω υψηλής πίεσης του δικτύου ύδρευσης;

Ναι. Η εταιρεία ύδρευσης των Βρυξελλών αναγνωρίζει μερικώς την ευθύνη της (επιστρέφοντας χρήματα, ή ενσωματώνοντας την επιστροφή με αντίστοιχη μείωση, σε επόμενους λογαριασμούς).
Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει σχετικό πόρισμα από επαγγελματία τεχνικό (independent) που να διαπιστώνει και να βεβαιώνει ότι «προέβη σε αντικατάσταση της χαλασμένης βαλβίδας ασφαλείας, η βλάβη της οποίας προήλθε λόγω υψηλής πίεσης του δικτύου». Tο πόρισμα και τη facture τα αποστέλλετε στην εταιρεία ύδρευσης, η οποία στέλνει δικό της τεχνικό για αυτοψία.
Ένα μυστικό: (μην το πείτε πουθενά).

Ο τεχνικός της εταιρείας που περνά για διαπίστωση του προβλήματος, σημειώνει την ένδειξη του μετρητή νερού. Ο ίδιος θα ξαναπεράσει μετά από διάστημα μερικών ημερών και θα σημειώσει (χωρίς να σας ενοχλήσει) τη νέα ένδειξη.
Στη συνέχεια θα κάνει σύγκριση της κατανάλωσης νερού πριν την αλλαγή της βαλβίδας ασφαλείας, και της κατανάλωσης μετά την αλλαγή.


Εάν όντως υπάρχει εξοικονόμηση νερού, η εταιρεία σε αποζημιώνει με τον τρόπο που ανέφερα. Εάν δεν έχετε φροντίσει να κάνετε ουσιαστική οικονομία στην κατανάλωση νερού, τότε η εταιρεία θεωρεί ότι δεν έφταιγε η πίεση του νερού και δεν σας αποζημιώνει.
Υπάρχει και μια απλή πρακτική λύση για να ελέγξετε τη μεγάλη πίεση του νερού:
Κλείστε στο μισό, το γενικό διακόπτη του νερού στο σπίτι σας. Ανοίξτε μια βρύση εντελώς και ελέγξτε τη ροή. Πρέπει να είναι ικανοποιητική, αλλά όχι αρκετά μεγάλη που να προκαλεί σπατάλη. Ρυθμίστε τη ροή, περιστρέφοντας το γενικό διακόπτη, ως το επιθυμητό σημείο. Απλά, με αυτό τον τρόπο, μειώνετε την πίεση του νερού, αλλά δεν την ελέγχετε επακριβώς, διότι άλλη πίεση θα έχετε την ημέρα και άλλη (υψηλότερη) τη νύχτα.
Κλοπή νερού.

Είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά όχι και απίθανο να σας κλέβει κάποιος γείτονας. Συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις παλαιών πολυκατοικιών, όπου ο χώρος των μετρητών είναι τόσο μπλεγμένος, που για να βγάλεις άκρη, πρέπει να είσαι ειδικός. Εάν υποψιαστείτε ότι πιθανόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε κλείστε τη βάνα του δικού σας μετρητή νερού και παραφυλάξτε να δείτε ποιος θα πάει να κοιτάξει. Μπορεί να βγάλετε λαυράκι.


Αφανής διαρροή.
Μερικές φορές είναι πιθανό, ο σωλήνας παροχής νερού να βρίσκεται εντοιχισμένος και λόγω παλαιότητας να έχει σκουριάσει και τρυπήσει. Τότε ίσως να μην αντιληφθείτε σύντομα, ή και καθόλου, τη διαρροή που κατευθύνεται από το εσωτερικό του τοίχου στη γη. Καλό είναι λοιπόν να γίνεται προληπτικός έλεγχος της υδραυλικής εγκατάστασης, ανά τακτά διαστήματα.

 

Μπάμπης Γουργιώτης
Επαγγελματίας Τεχνικός
Εκπ/κός
Ηλεκτρολογίας- Τεχνολογίας

Πηγή

Ένα Σχόλιο

 1. Είναι δυνατόν διαρροή από καζανάκι (τέτοια ώστε να μην ακούγεται καν από το σωλήνα) να προκαλεί αύξηση 40 μ3 σε τερτράμηνο σε σπίτι το οποίο είχε κατανάλωση 60? (σύνολο 100 ενώ ερχόταν πάντα 60).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: