Ηλιαχτιδα

Μεγάλη Τετάρτη

Μεγάλη Τετάρτη. Αυτή την ήμερα ο Κύριος την πέρασε μακριά από την Ιερουσαλήμ. Στο όρος των Ελαιών έμεινε όλη την ήμερα με τούς μαθητές Του και ετοιμάστηκε για το μαρτύριο. Επικοινωνία με τον Πατέρα Του. Στην Αγία Πόλη όμως οι άρχοντες του λαού αποφάσιζαν το θάνατό Του και ένας μαθητής την προδοσία. Η νύχτα αυτή πέρασε με τον Κύριο και τούς μαθητές στο ύπαιθρο, στο όρος.

Απαραίτητη στον κάθε χριστιανό η ψυχική προετοιμασία με την έντονη προσευχή και την αυτοσυγκέντρωση πριν από κάθε μεγάλο ή μικρό έργο.

Η εκκλησία προβάλλει επίσης την ίδια ήμερα το παράδειγμα της αμαρτωλής γυναίκας πού τη μετάνοια έδειξε με το να αλείψει με μύρο και δάκρυα τα πόδια του Χριστού και να τα σκουπίσει με τα πλούσια μαλλιά της. Γεγονός εξαίρετο πού επαινέθηκε από τον Ελεήμονα Κύριο και έδωσε άφθονο υλικό στην ποίηση της Εκκλησιαστικής μας υμνωδίας. Οι πολλές αμαρτίες δεν νικούν το έλεος του Θεού που είναι άμετρο.